“Tätä nykyä Majidi tietää suomalaisesta perinnemusiikista enemmän kuin useimmat Suomessa syntyneet..”
Marouf Majidi on Suomessa työskentevä iranilaissyntyinen kansanmuusikko. Hän viimeistelee opintojaan maailmanmusiikin maisteriohjelmassa Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui musiikin kandidaatiksi opiskellen suomalaista kansanmusiikkia iranilaisilla kielisoittimilla. Tultuaan maahan hän ihastui täkäläiseen kansanmusiikkiin kalevalamittaisen runolaulun arkistonauhalevy Kalevala Heritagen ja Kaustisen Purppuripelimannien takia. Ne aiheuttivat vau-elämyksen. ”Oli vaikuttavaa, että joku laulaa puoli tuntia runolaulua! Ja Konsta Jylhän ja Purppuripelimannien soitto! Olin totta kai kuullut valsseja ennenkin, mutta mikä sävy!” hän hehkuttaa.
Hänet otettiin avoimesti vastaan suomalaiseen musiikkielämään. ”Mutta kulttuuriin sisään pääseminen kesti hetken – koska musiikki on muutakin kuin soittamista. Ihmisiin ja heidän työtapoihinsa pitää tutustua. Mutta se on sama homma suomalaisilla, joiden pitää opetella tekemään työtä vaikka norjalaisten kanssa ja norjalaisten skottien kanssa. Ei ole kyse siitä, onko henkilö, jonka kanssa haluat tehdä töitä, suomalainen vai ulkomaalainen, joka asuu Suomessa.”
Tätä nykyä Majidi tietää suomalaisesta perinnemusiikista enemmän kuin useimmat Suomessa syntyneet. Monen mielestä kansanmusiikki on Tapani Kansaa tai he tietävät korkeintaan 5-kielinen kanteleen. ”Myös muissa muusikoissa on paljon ihmisiä, jotka tuntevat kansanmusiikkia vain etäisesti.”
Pitääkö Majidi kansanmusiikkia nationalistisena?
”En pidä. Mutta uskon, että kansanmusiikissa kuuluu maantiede… Tällä puolella maailmaa siinä kuuluvat metsät ja marraskuu, Saharan musiikissa kuulee sen kuumuuden ja ihmisten elinolosuhteet. Se on niiden ihmisten musiikkia. Nämä liput ja kansallisuusidentiteetit ovat paljon nuorempia kuin musiikki itse.”